Varför du ska ha fiber! – en översikt över olika argument
Det finns många anledningar att vara med i fiberprojektet. För att klargöra för er som ännu inte bestämt er har vi sammanställt några av de viktigaste argumenten:
Ekonomi 1: Du kan tjäna på det
Har du fast telefoni från kopparnätet? TV-kanaler från Boxer och internet via ADSL? TV-kanaler från Viasat eller Canal digital? Då kan dina månadskostnader bli flera hundralappar lägre med fiber.
Kopplar du en dator eller liknande (AppleTV, GoogleTV) till TV’n eller skaffar en smart-TV behöver du kanske inte så många kanaler längre utan det kan räcka med en on-demand tjänst för TV och film, såsom t ex Viaplay eller Netflix.
Ekonomi 2: För fastighetens skull
Fiber till din fastighet kan vara avgörande för att du ska kunna sälja den till ett bra pris den dagen det blir aktuellt. Investeringen går att lägga in i bottenlånet på ditt huslån om du har utrymme för det. På lång sikt, när andra fastigheter på marknaden har fiber blir det lite som att försöka sälja huset utan indragen el. Den yngre generationen efterfrågar fiber.
Bättre kapacitet är roligt idag!
Fiber ger dig högre kapacitet med snabbare svarstider och stabilare signal. Tänk vad roligt man kan ha för den kapaciteten i form av strömmad högupplöst film, online-spel, högupplösta videosamtal med barnbarnen och så vidare.
Bättre kapacitet är ännu roligare imorgon
Nu lanseras de första TV-apparaterna med ultra-HD eller 4k, 4 ggr högre upplösning än HD. En av de ledande tjänsteleverantörerna för strömmad film över internet ”Netflix” menar att de kommer att tillhandahålla denna kvalitet inom ett par år. Men detta kommer att kräva en uppkoppling med hög hastighet, minst 100Mbit/s. Något du bara får med fiber. Marksänd TV, tex Boxer, kommer inte att kunna sända denna kvalitet till följd av begränsningar i bandbredden.
Framtidssäkert 1: Hastighet
Fiber kan byggas ut till oerhörda hastigheter. Det som begränsar idag är inte själva fibern utan den teknik som sitter centralt, vilken relativt enkelt kan uppgraderas. Telia kan redan idag erbjuda upp till 1000 Mbit. Världens snabbaste internet om 2000 Mbit byggs nu i Japan och är fiberbaserad. Den fiberkabel vi vill gräva ner är alltså framtidssäker på motsvarande sätt som det var att dra in el och telefoni på sin tid. Det ser inte ut att finnas några alternativa tekniker vid horisonten för dem som vill ha snabb stabil uppkoppling och fria datamängder.
Framtidssäkert 2: Kopparn försvinner
Vi har telefoni och internet via kopparkabel idag? I vår byggd är det bestämt att kopparn ska bort och ersättas med fiber samt mobila tekniker. Nedmonteringen har redan börjat i flera av våra byar. Kommunen betalar nu Qvadracom för att de ska fortsätta driften för larmens skull men hur länge vet vi inte. Kopparledningarna kommer alltså på sikt att försvinna. Vi som bor på landsbygden riskerar då stå med bara dyr mobil teknik till vårt förfogande. Det är därför vi tagit saken i egna händer och bygger ett fibernät. Att inte göra det vore katastrof för Gesundbygdens och Ammerådalens attraktionskraft nu och i framtiden.
Bättre än 4G
Du kanske tänker att 4G är lösningen för ditt behov av data. Sanningen är att 4G är en bra teknik för de som har täckning, MEN 4G är dyrt för producenten (mastägaren) och därmed även för oss konsumenter. Därför kommer vi troligen aldrig att få se 4G-abonemang med fri datamängd. Trängseln i nätet kommer att öka och göra kapaciteten i 4G sämre. Ni som inte har 4G-täckning idag kan heller inte räkna med att få det om vi inte bygger ett fibernät eftersom 4G-master kräver fiberanslutning.
Att lita på när åskan går
Har du blivit av med modem, router eller telefon när åskan gått? Till skillnad från koppar så leder inte glasfiber ström, vilket gör att din utrustning är betydligt bättre skyddat mot åsknedslag.
För bygdens skull
Vi har glädjen att få bo i en levande landsbygd med många lokala företag med olika inriktning. Alla behöver en säker, stabil uppkoppling med bra hastighet. Många har insett det och är redan medlemmar i AmGe-fiber och har skrivit på anslutningsavtalet. Än är det inte försent om du är tveksam. Välkommen att kontakta någon av oss i styrelsen. Många av de privatpersoner som är med på fibersatsningen talar om vikten av detta för sin egen vinning samt att behålla bygdens attraktionskraft.
För att det är billigare nu
AmGe-Fiber har beviljats stöd för delar av investeringen som fibernätet innebär. Det innebär att investeringen blir i snitt hälften billigare nu än den hade blivit utan stöd. För den fastighetsägare som vill ansluta sig i ett senare skede blir kostnaden hög, ca 40000, eftersom vi då varken kan räkna hem stödpengar för denna fastighet eller planera nätet därefter. I värsta fall tvingas vi tacka nej till efterkommande fastighetsägare eftersom vi inte kommer att ha råd att bygga nätet med överkapacitet
Styrelsen för AmGe fiber.
Kontakta oss gärna om du är intresserad eller har frågor.
Thomas Höglund, Josefine Andersson,
Anette Malmberg, Anita Amrén-Näsberg,
Kerstin Mattsson,Siw Lundqvist,
Thomas Bäckström, John-Erik Johansson,
Anders Eriksson